Saturday, June 3, 2017

Vitalitate

O societate sanatoasa se afla in continua schimbare, iar pentru aceasta este nevoie sa manifeste vitalitate, pasiune, conflict.
Cine se opune schimabrii ? - conservatorii = miscarile tradionale, partidele politice clasice, cei care detin puterea in societate, oligarhii politice si inaltii functionari promovati pin nepotism
Cine doreste schimabarea? - fortele vitale, sanatoase dintr-o societate, oprimatii, discriminatii si idealistii.

Care sunt motivele pentru care cineva si-ar dori o schimbare a societatii?

Un prim motiv - cel legat de insasi existenta unui individ
Vrbim aici de nevoile primare -hrana, adapst, sex. Refugiatii, cei care sunt nevoiti sa-si paraseasca propriile case sunt reprezentantii acestei categorii. De asemnea acele categorii carora li se refuza ridicarea din saracie extrema.
Cei "locali"-  beneficiari pasivi ai ajutoarelor sciale, oameni fara adapost sau fara individualitate nu prezinta interes. Ei sunt o masa amorfa, ovina.

Al doilea motiv - invidia = existenta unor paturi sociale evident segregate/ discriminate. Si aici se folosesc paleiative - vezi de exemplu politica suedeze de "nivelare" a societatii
Reprezentanti - nationalisti radicali, ultra-religiosi, bolsevismul, national-comunismul, o parte din miscarile anti-globalizare etc

O data ce aceste 2 motive devin perifice in societate lumea poate sa se refugieze in conservatorism. Istoria i-a invatat pe conducatori ce sa faca: nationalism, monolism cultural (inclusiv toleranta multicultarula nonconflictuala)
Acesta se manifesta pe 2 nivele - pastrarea staus-quo-ului la nivel intern si izolarea de extern, evitand astfel orice "pericol" de transformare.

Mai exista doar 1 motiv - idealismul - dorinta de a transforma societatea umana in numele unor idealuri. Marxistii din tarile dezvoltate, activistii ecologisti, anarhistii sunt reprezentatii acestui curent

Oricare din aceste 3 "motoare" este pozitiv prin ceea ce genereaza - dorinta de schimbare, vitalitate necesara pentru a aduce ceva nou, pozitiv, progresiv.

Orice societate care a ramas fara dorinta de a se schimba, fara vitalitatea unei parti semnificative a celor ce o compun, nu poate decat sa se plafoneze, sa esueze, sa iasa in afara istoriei si in final sa devina un muribund din care se vor hrani noii pradatori.
Mumificarea ca forma de rezistenta, trebuie combatuta. Luptati pentru schimbare, revoltati-va impotriva situatiei actuale, incercati sa imbunatatiti lumea - altfel existenta voastra va fi, in mod impardonabil, agoista si pasiva.

No comments:

Post a Comment