Monday, July 3, 2017

Anthem de Ayn Rand






Ca mai toate scrierile lui Ayn Rand, nu exista o traducere in limba romana (cel putin de cara sa stiu). Oare asta denota lipsa interesului cititorilor de la noi pentru astfel de subiecte?
Revenind la Anthem, romanul utopic al lui Ayn Rand este cu siguranta o carte deosebita. Descrisa de autor ca un poem, nu un roman, are un numar redus de pagini si este o oda adusa Individualismului.
Personajul principal este Equality 7-2521, care traieste intr-o societate in totalitate colectivizata. Ii este interzis sa aiba ganduri proprii sau sa-si exercite propria vointa. Pe parcursul desfasurarii actiunii, are loc o transforma, o destepatare a individualismului si astfel - eliberarea.

In societatea colectivizata pana la ultimele consecinte there is no life for men, save in useful toil for the good of all their brothers.
Oare trebuie sa urmam calea care ne-o indica altii, ne-o impune legislatia sau morala publica majoritra la un moment dat, fara a incerca niciun moment sa ne gasim propriul drum?

Drumul pana la descoperirea propriei vointe nu este usor pentru Equality 7-2521, dar in final are o revelatie:
I am. I think. I will
si astfel realizeaza ca viata lui pana in acel moment a fost a walk in blindness and cowerdice, his own fate decided by others.

Este o lupta impotriva judecatilor de valoare impuse, netrecute prin filtrul propriei ratiuni: I am neither foe nor friend to my brothers. And to earn my love, my brothers must do more than to have been born. I do not grant my love without reason.

Si totusi, nu individualismul este finalitatea (scopul in sine). Este doar premisa de la care incepe contructia propriei persoane dar si a societatii. Libertatea individuala, eliminarea contstrangerile exterioare nefundamentate de propria judecata sunt baza dezvoltarii unei societati a oamenilor liberi: all the men and women whose spirit has not been killed within them.
Poate ar trebui sa intelegem ca aceasta carte nu este indreptate impotriva societatii umane - omul nu poate trai in afara unei colectivitati, ci impotriva structurilor dictatoriale, socialist - etatiste care inabusa libertatea si ratiunea individului, determinand in final chiar distrugerea comunitatilor umane.

No comments:

Post a Comment