Wednesday, August 30, 2017

Legile justitiei - doar o lupta pentru puterea politica

Legile justitiei reprezinta doar o manipularea a opiniei publice. Unii vor sa preia controlul asupra justitiei; altii nu vor sa renunte la acest control.
Este inca o dovada ca sintem indemnati sa ne preocupe doar problemele neimportante pentru noi - indiferent de varianta acestor legi, sa fiti siguri ca justitia va fi in continuare in interesul celor puternici si va fi oarba in fata oamenilor obisnuiti.

Sunt mai multe parghii prin care am ajuns sa fim prostiti:
- pomenile din banii publici - mai dam 100 de lei la pensionari, asistati sociali, etc
- incurajarea dezbaterior pe probleme marginale, eludand cu totul pe cele cu adevarat importante
- "educarea" oamenilor astfel incat sa accepte de facto situatia actuala prin afirmarea imposibilitatii unei schimabari reale - democratia de acum este rea, dar este cea ma buna forma posibila. Nimic mai fals!

Se incearca sa se introduca ceva cu adevarat nou doar atunci cand apare o cerinta stringenta, cum ar lipsa banilor la buget. Atunci ne grabim sa fim revolutionari, sa implementam ce nu mai exista nicaieri: impozit pe cifra de afaceri, conturi speciale pentru TVA, taxe ciudate. Doar ca altii nu le-au implementat pentru ca pot duce la rezultate catostrafale, nu din conservatorism sau din frica fata de noutate.
Exista lucruri care s-ar putea face - participarea directa a cetatenilor la viata publica prin intermediul noilor tehnologii digitale: identititate certificata digital si posibilitatea de vot electronic in orice chestiune de interes. Astfel am putea trece de la democratie reprezentativa la o democratie tot mai directa, in care cetatenii sa decida direct ce se intampla, nu prin intermediari politici enilorcorupti.
Chestiuni de interes - de exemplu ce cheltuieli publice ar trebui facute si care nu (care este rolul statului in societatea actuala) sau extinderea libertatile individuale si ale comunitatilor nu se regasesc pe nicio agenda politica - nici nu ar avea  politicienii vreun interes in acest sens. Astfel ni se arunca praf in ochi prin chestiuni neimportante pentru noi, care sunt doar lupte pentru putere la cel mai inalt nivel. In final noi, cei multi, ramanem niste sclavi ai celor cocotati in fruntea statului, un stat considerat Unicul, Singurul, Cel mai puternic, etc.

Atat timp cat nu vom avea un rol activ in transformarea societatii in care traim, cat nu vom pune sub semnul intrebarii tot ceea ce ni se prezinta a fi tabu, nu avem nicio sansa de a ne tranforma in ceva mai bun. Suntem condamnati sa lancezim in acest status quo in care personaje ca Dragnea, Codin Stfanescu, Serban Nicolae, Nicolicea vor decide cum trebuie sa traim cu totii.

No comments:

Post a Comment