Monday, December 5, 2016

Dreptul la revolta

Motto: Razboiul este parintele tuturor, rege peste toti. Pe unii ii face zei, pe altii oameni, pe unii robi, pe altii liberi

Revoltele populare sunt singurele care au dus la rasturnarea unor regimuri draconice  si inlaturarea status-quo-urilor de tipul "pleaca ai nostri, vin ai nostri". Statul, aparator intotdeauna al regimului politic existent (fie el si "democrat"), isi exercita forta de coercitie pentru a inabusi astfel de manifestari. Dar cetatenii obisnuiti ar trebui sau nu sa sustina aceste actiuni ale statului? Au dreptul de a rasturna ordinea eixistenta?

Sunt adesea pomenite in legatura cu revoltele moderne intersele personale si motivele egoiste ale manifestantilor, de castig imediat (accedere la putere, avantaje materiale, jaf , agresiune,  violuri), trecandu-se cu vederea tocmai interesul general de schimbare a situatiei politico-administrative existente  In toata educatia patriatarda, nationalista, etatista, care pune accent pe siguranta cetateanului si pastrarea stabilitatii in societate se spune ca doar golanii, huliganii, intelopii, tinerii drogati si anarhisti sunt cei care pericliteaza aceste deziderate.

Dar oare, in numele sigurantei si stabilitatii, putem suprima orice initiativa revolutionara ? Suntem sau nu dispusi sa renuntam la confortul lanced si apasator al monotoniei cotidiene pentru a actiona in vreun fel? Dorim sa ne manifestam si altfel in afara de a injura politicienii pe la colturi de bloc, spargand seminte si dand pe gat cate o sticla de bere sau pe stadioane ori discoteci? Energia se consuma pe lupte de cartier fara sens, certuri cu iz de gelozie ori galerii care se cearta pentru cluburi de fotbal din care se imbogatesc interlopi.

Orice noua genaratie, pentru a putea sa aiba access adevarat la puterea politica si economica trebuie sa se bazeze pe relatiile "de clan" deja existente. Nepotismul si interesele de grup sunt mai evidente azi ca oricand. A reusi fara sutinere "din spate" este foarte dificil si se intampla foarte rar. Si totusi fiecare generatie are dreptul de a-si exercita drepturile de conducere a societatii, de a incerca sa aduca un suflu nou in politica, administratie si economie. 

Revoltele celor care sunt impotriva sistemul existent, "revolutiile" din tarile arabe, manifestarile antiglobalizare, anarhismul juvenil sau stangist par a arata ca exista o neliniste in toata lumea iar o revolta generalizata ar putea fi posibila. Traim intr-o lume globalizata, iar acest lucru inseamna ca si revoltele populare trebuie sa fie globale pentru a avea un impact adevarat. Altfel deturnarea acestor manifestari devine mult prea facila.

No comments:

Post a Comment